27 januari 2012

Konsten att kommunicera

Kommunicera gör vi på olika vis med olika människor varje dag. På olika sätt försöker vi få fram tankar, känslor och information. Hela processen bygger på att även mottagaren har en kommunikativ förmåga. Alltså ett gemensamt språk, men även förmågan att lyssna, utvärdera och tala tillbaka.

Forskare har kommit fram till att, vid personliga möten, delas kommunikationen upp i tre typer:

55% kroppsspråk
38% röstkvalitet
7% ord

Jag tänker att i dagens samhälle med tekniken och framförallt smartphonen i centrum får det här en helt annan balans. Eller ja. Borde det få en helt annan balans där orden får majoritet. Fast i skrift.

Det är ett lätt och smidigt sätt, i vår stressiga vardag, att genom ett meddelande på facebook eller ett sms upprätthålla våra vänskapsrelationer. Men när vi väl ses då? Kommunicerar vi då med varandra?
Hur ofta har du inte suttit där, med den du längtat outgrundligt efter, i tystnad med din smartphone i handen? Ska bara svara på ett sms eller ett inboxmeddelande.

Hur svårt kan det vara att ta tillvara på tiden. Kommunicera med din nära irl. Lyssna, utvärdera, fråga och tala tillbaka. För finns det något mer givande än att lära känna en annan människa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar